Aventura antreprenoriatului.

La inceput a fost o idee.

Idee care dupa ce am testat-o s-a dovedit a fi geniala. Pe vremea aceea, pentru a iti lua o masina in leasing, trebuia sa mergi la un dealer auto, sa ii duci un set de documente, dar ca sa fii sigur ca lucrurile sunt ok si reusesti, sau pur si simplu pentru ca iti placeau mai multe marci, mai mergeai si la alt sau alti dealeri, cu acelasi set de acte. Acte pe care, fiecare dealer in parte le copia in cel putin 2-3 exemplare si le ducea prin agentul sau de vanzari catre mai multe firme de leasing, pentru a fi sigur ca masina ta va gasi finantare sau pentru a gasi cea mai buna oferta.

Ei bine, asta genera costuri de hartie, de combustibil dar cel mai important, de timp! Timp in care agentii nu se mai concentrau de vanzare ci pe realizarea pasilor de mai sus. Astfel ca am integrat toate astea intr-o aplicatie pe care am numit-o FAST SALE, am semnat conventii cu toata piata financiara si am demarat aplicatia. Abonamentul lunar era de 600 Euro fara TVA iar cand am lansat varianta beta de test, NICI UN DEALER AUTO nu a zis nu, ba dimpotriva toti o cereau cat mai repede. Erau minim 200 de dealeri auto, doar in primul esalon, reprezentati de primele 5 marci auto din toate judetele tarii. Nu mai spun nimic despre esalonul doi sau de dealerii de camioane sau echipamente/utilaje. Puteam incasa usor cateva sute de mii de Euro lunar cu doar 2-3 oameni angajati.

Din pacate piata automotive s-a prabusit la inceputul lui 2009 iar businessul meu a murit.

Daca am o calitate, aceea e rezilienta. Una din angajatele mele, Silvia (iti multumesc draga mea, pentru tot!), un om extraordinar, mi-a spus la un moment dat ca daca ar fi sa fiu ceva, eu as fi un SUPRAVIETUITOR. Asta si pentru ca atunci cand ea plangea de stres, eu ii zambeam si ii spuneam invariabil ca va reusi.

Cu doar cativa lei in cont, m-am repozitionat. Am inceput sa scriem proiecte. De fapt, cereri de finantare pentru fonduri nerambursabile. Si astfel am reusit sa crestem din nou, chiar pana la pragul de 1 milion de Euro.

Cu toate astea, desi am reusit minuni, am facut si greseli. Unele cauzate de volumul de munca si uriasa responsabilitate, altele neimputabile noua. Precum infamul ORDIN Nr. 1652 din 30 noiembrie 2010 care a obligat 40 dintre clientii mei aflati in implementare sa isi modifice bugetul, in fapt sa renunte benevol la o clasa bugetara importanta.

Daca adaugam si faptul ca, alti 40 de clienti inca asteapta din 2011, DUPA CE AU PRIMIT SCRISOAREA DE APROBARE, sa fie chemati la contratare si multe alte nimicuri de genul asta, probabil o sa intelegeti de ce am decis sa inchid firma fanion si sa renunt la a mai scrie vreodata, sau cel putin pana cand lucrurile se lamuresc, proiecte sau cereri de finantare pe POSDRU (Later edit: in 2017 POSDRU, a decis sa ceara inapoi fondurile platite, asumate, aprobate, contractate, beneficiarilor masurii respective; doar pentru ca nu au vrut sa isi asume propriile greseli; criminal).

De atunci s-au intamplat multe. Crize, oameni, contracte, reusite, greseli, succese, etc. Asta e viata de antreprenor. Nu exista nici macar un singur antreprenor care sa nu fi facut greseli. Dedeman a trebuit sa refaca primul lor magazin de cateva ori si apoi l-au inchis si au redeschis unul nou. Zeci de clienti de-ai mei au avut falimente si au rezistat si s-au reinventat.

Apropo. Am dezvoltat cateva produse in care am pus toate experientele mele. Le gasesti aici.

Cu toate astea, IMI CER IERTARE PUBLIC TUTUROR CELOR CARORA LE-AM GRESIT SI VA ASIGUR CA NU AM UITAT PE NICI UNUL.

De asemenea, VA MULTUMESC TUTUROR pentru ca m-ati inteles si m-ati ajutat sa rezist si sa cresc.

Acum am mai multe firme si o fundatie cu ajutorul careia merg in scoli si le vorbesc tinerilor despre antreprenoriat. Sper ca macar ei, sa nu faca greselile mele, sper ca ei sa invete din succesul meu si sa „FURE” de la mine rezilienta si motivatia, pasiunea pentru oameni si pentru a face, placerea de a rezolva si de a inova acolo unde e nevoie asa cum am facut cu FAST SALE.

Va las, dar va spun, cu drag,

Spor, tuturor!

Mircea