Lumea de azi.
8% din populatia globului traieste in megalopolisuri, adica orase peste 10 mil locuitori. Asta e bine. As fi zis ca aglomerarile urbane au acumulat mult mai mult decat un amarat de 8%.
Doar 0,4% din populatia globala reprezinta refugiati. Asta, din nou, nu pare atat de ingrijorator. Desi astia 0,4% au reusit sa puna pe jar comunitati intregi in Europa.
Din aproape 8 mld, aproape 5 traiesc in Asia. Africa vine tare din spate si se preconizeaza ca va atinge circa 2 mld pana in 2025. Astea par un pic ingrijoratoare.
Doar 4% din economia globala reprezinta agricultura, pescuitul si silvicultura. Asta suna grozav!
Circa 82% din energie provine din arderea combustibililor fosili. Restul de 18% insa nu reprezinta energie verde. Doar maxim 3% vine din energie solara si eoliana, celelalte procente de circa 15% vin tot din arderi, insa de data asta se arde lemn si alte resturi in suma de circa 10% iar restul de 5% reprezinta energie nucleara. Asta suna groaznic.
Circa 90% din incalzirea globala este absorbita de oceane. Nu stiu cat e de rau sau bine. Stiu doar ca acea jumatate de grad care a incalzit suprafata oceanelor afecteaza totusi mediul si o sa il afecteze mult si bine (circa 100 de ani) chiar si dupa ce vom reusi sa reducem temperatura din nou. Ce impact… e bine sa fii in varful lantului trofic, dar e rau daca nu stii sa ai grija de mediu. Sau ar putea sa fie…
Sa reducem scala si sa ne uitam si in curtea noastra. Romania are circa 20 mil locuitori, cu un spor natural negativ si o migratie externa in crestere, ceea ce ar duce la o scadere a populatiei in timp de pana la circa 15 milioane in jurul anilor 2050 (sursa: https://www.gapminder.org/data/). Asta nu stiu cum e. Suna rau, dar de fapt ar putea sa fie bine.
Socant este ca daca populatia in varsta de 20-49 de ani reprezinta azi circa o treime din total, copii de 0-10 ani reprezinta maxim 10%!!! (sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/documents/10186/10990320/RO-RO.pdf).
Si asta suna cel putin ingrijorator pentru ca daca extrapolam datele, peste 35 de ani, populatia in virsta de peste 35 de ani pana la 40 ar putea reprezenta in jur de 10% si tot ea ar trebui sa sustina intregul motor operational al Romaniei. Realitatea e ca situatia Romaniei peste 30 de ani este departe de a fi placuta caci acest segment de populatie, de peste 20 de ani pana la 49 de ani este cel mai productiv si din el ne tragem practic cea mai mare parte a PIB-ului. Aici sunt cei mai multi antreprenori, cei mai multi oameni care s-au stabilizat si cei mai multi oameni care au o familie sau se gandesc sa isi intemeieze una. Si daca peste 30 de ani, fara sa luam in calcul migratia externa in crestere si eventuala mortalitate care ar scadea cifrele, acest segment de populatie nu are de unde sa fie mai mult de 10% din totalul populatiei Romaniei…atunci…viitorul suna mai mult decat ingrijorator. Mai ales daca luati in calcul ca ei vor sustine pensiile unui segment care azi reprezinta circa 30% din populatie! Daca acum 25-30% sustin sistemul de pensii, cand il vor sustine doar 10% cum suna? Ingrijorator nu?
Astazi, din totalul populatiei Romaniei 55% este urbana ceea ce inseamna ca undeva in jur de 45% inca traiesc intr-un mediu in care toaleta este in spatele curtii. Doar circa 6 milioane sunt salariati (fara a lua in calcul salariatii functionari publici caci acestia reprezinta un cost pentru cei 6 milioane), o cifra in crestere in ultimii ani. Adica undeva in jur de 30% si dintre acestia, conform unui studiu Ernst Young, peste 70% declara ca fac ore suplimentare dar, si aici va rog auziti ropotul de tobe…potrivit Eurostat, productivitatea muncii este de 6 ori mai mica decat media in Europa, de 7,5 ori mai mica decat in Germania si de 8 ori mai mica decat in Olanda!!!
Conform aceluiasi studiu, desi inainte de pandemie, cu totii declarau ca muncesc mult mai mult decat in anii anteriori, salariatii romani aveau mari probleme cu banii, aproape 50% renuntasera la activitatile de relaxare, zic ei din motive financiare, iar circa 15% au amanat un posibil copil din aceste motive! Asta in timp ce cercetatorii de la Universitatea din Virginia au descoperit circuite neuronale care duc direct de la creier la sistemul imunitar. Nu-mi ramane decat sa sper ca cei 50% care au renuntat la activitatile de relaxare sunt totusi sanatosi.
Pe de alta parte, sistemul de educatie este in colaps (graficul PISA ne arata date ingrijoratoare, PISA fiind Programme for International Student Assessment) cu elevi satui sa retina fara sa aplice, cu materii fara substanta actuala! Asta, iarasi e groaznic.
Mai mult de atat, conform unui studiu World Vision, peste 72% din familiile cu copii nu le asigura dieta minim acceptabila, 37% din populatia peste 15 ani prezinta analfabetism functional, rata abandonului scolar este de 18%, aproape dublu fata de rata UE, 20% dintre tinerii din mediul rural raman doar cu 8 clase din care o treime sunt expusi saraciei, 46% din persoanele din mediul rural nu au ocupatie, 43% din locuintele Romaniei nu sunt racordate la canalizare, iar 40% din populatia Romaniei traieste cu riscul saraciei si al excluziunii sociale si nu in ultimul rand, 225.000 de copii se duc zilnic flamanzi la culcare. Din nou, groaznic.
Salvarea nu poate in nici un caz sa vina de la guvernanti. Stim cu totii in ce situatie ne aflam. Sanatatea si-a aratat limitele de cativa ani incoace incepand cu cazul Colectiv, educatia e la pamant si insistam sa o ingropam intrucat desi Romania ESTE aproape cea mai saraca tara din UE si in acelasi timp tara cu cei mai putini cetateni cu studii superioare, (oare exista vreo legatura?) Romania aloca cel mai mic buget din UE per elev, 500 Euro/an, iar 2 din 3 copii de varsta bacalaureatului nu iau sau nu ajung sa dea acest examen. Pana si vecinii nostri bulgari, aloca 610 Euro. In ultimii 4 ani, circa 350.000 tineri au ratat bacalaureatul. Ce pot sa faca ei decat sa emigreze sau sa creasca rata saraciei? Ce sanse au in Romania?!? Daaaar, surpriza! Ei POT vota. Si stim cu totii ce inseamna asta! Dar, iata si vesti bune: cum zice Vlad Petreanu, „iata si speranta!”, si tot el, continua: „In judetul Cluj, eleva Doriana Sandru, a luat 10 pe linie la bac, dupa ce, 4 ani la rand, a avut media generala 10 la liceul din Huedin. Aceasta tanara a facut zilnic naveta din comuna Ciucea in Huedin, mai mult de 20 de km, cu autobuzul si cu trenul, iar in ultimii 2 ani, scoala nici macar nu i-a mai decontat transportul. Intrebata cum a reusit aceasta performanta, Doriana a raspuns asa: Nu a fost usor, dar a meritat, PENTRU CA DOREAM SA INVAT! Iata ce banala poate fi explicatia progresului. Trebuie doar sa vrei.”
Avem cel mai scump km de autostrada din lume, un CFR pe moarte si un TAROM falimentar! CNADNR are un buget anual de 1,5 mld EURO. In 10 ani, CNADNR a facut frumos pa-pa la 15 mld Euro. Cati kilometri de autostrada are Romania?
Finante? Viteza de indatorare a Romaniei este uluitoare. Astfel, în anul 2000, datoria publică a României (www.mfinante.ro) era de 10,5 miliarde de euro; în anul 2007, aceasta era de 22,8 miliarde de euro; în anul 2009, cifra ajunge la 34,8 miliarde de euro; în anul 2010, cifra este 45,3 miliarde de euro; în anul 2012, suma datoriei publice atinge 54,3 miliarde de euro; în anul 2014, cifra este de 65,9 miliarde de euro. Doar in perioada 2000-2014, datoria publică a României creşte de peste şase ori, mai precis de 6,3 ori. Anii în care se înregistrează cea mai mare creştere (faţă de anul anterior) sunt 2007, cand creşte cu 21,7%, 2009, cand creşte cu 26,4%, 2010, cand datoria publică creşte cu 30,3%. Ca şi în cazul Greciei, criza economică din anul 2008 a dus la o creştere mare a datoriei publice. Ca pondere în PIB, datoria publică a României a ajuns la 44,14% în anul 2014. După cum observăm la intervale de timp foarte scurte, datoria publică a României se dublează. Dacă vom continua aşa, este mai mult decît o certitudine că, după anul 2020, România nu va mai îndeplini criteriul de la Maastricht legat de datoria publică şi va deveni una dintre ţările îndatorate ale lumii – Dorel Dumitru Chiritesu –Dilema Veche)
In general ma urmareste imaginea ca peste 30 de ani, cand voi avea 75 de ani, doar cca 10% din populatia Romaniei se va afla in postura de a plati toate costurile. Acum sunt undeva in jur de 30% si tot nu reusim. Dar nici nu spun ca totul e din vina celor 30% si nici nu spun ca cei 10% nu au nici o sansa. Spun doar ca nu vad nici un master plan, nici o strategie pe 10, 20 de ani. Dar eu, si altii ca mine care acum au intre 30 si 40 de ani, daca voi/vor depinde de sistemul de pensii de stat, voi/vor avea o mare problema. Caci este posibil ca acesta sa nu mai existe.
Daca vreti sa faceti un exercitiu, ganditi-va ca in Romania sunt circa 5.290.000 pensionari care traiesc cu o pensie medie de 894 lei. 894 DE LEI!!!
Asa ca ma mai urmareste si faptul ca poate voi avea o pensie medie de 900 de lei cu care va trebui sa imi asigur sanatatea, hrana si securitatea. De fapt nu doar ca ma urmareste, ma ingrozeste acest gand.
Deci, daca ne uitam in curtea noastra nu e bine. Nu e bine deloc. Cu mici exceptii. Asta desi cifrele arata ca totusi E bine. Si nu stiu de ce, dar se pare ca va fi si mai bine. Speranta de viata va creste peste 80 de ani iar veniturile vor creste cu inca circa 50% depasind aproape Italia, Portugalia, Grecia, Croatia, Ungaria, Spania, Cipru, si cu mult pe vecinii nostrii bulgari. Am mare incredere in dl. Hans Rosling si in al sau Gapminder, site-ul care m-a ajutat sa trag aceasta concluzie (https://www.gapminder.org/data/). Asta pana in anul 2050.
Deci… e si bine… e si rau. Si cum spuneam intr-o idee anterioara…totul depinde de viziune. Putem vedea totul ca si o criza sau putem vedea oportunitati. Totul tine de reactiile pe care le avem la mediul inconjurator. Unii ar lua-o la fuga la vederea unui mistret. Altii si-ar pregati arma. Primii depind de supermarket. Cei din cel de-al doilea exemplu se descurca si singuri.
Am tot dat exemplu oameni din jurul nostru care nu isi plang de mila si se pun pe treaba. Cred ca daca nu putem sa fim ca ei trebuie macar sa nu le stam in cale.
Totusi, ma intriga si ma sperie ghicitoarea pe care viitorul ne-o pune in fata. Cum o sa crestem si cum o sa ne dezvoltam cu sistemele noastre care asa cum arata datele de mai sus, sunt falimentare? Ce are la baza previziunea facuta de stimabilul domn Rosling (va rog cautati pe youtube sau pe ted cele cateva clipuri facute de dansul, veti vedea cele mai complexe, puternice, frumoase si extraordinare prezentari!!!) care are curajul sa ne arata o crestere fabuloasa a venitului si una mai subtila a sperantei de viata a conationalilor mei pana in anul 2050?
De fapt cum stam? Suntem bine sau…?