PROVOCAREA 2022 SAU TEORIA ELLIOT WAVE SI LEGILE EI

Ralph Elliott a fost un cetatean american ce a trait intre anii 1871 si 1948 a carui profesie a fost contabilitatea. La un moment dat a fost numit de catre departamentul de stat al SUA, Chief Accountant for Nicaragua, care era sub control american in acea vreme, deci putem considera ca nu era un contabil oarecare ci unul care a reusit sa acceseze anumite cercuri sociale datorita capacitatii sale.
Cu toate acestea, la varsta de 58 de ani a fost nevoit sa isi declare falimentul. Probabil ca majoritatea oamenilor sunt urmariti de paradoxuri, la fel ca si Maslow, renumitul psiholog care s-a casatorit cu …verisoara sa. Dar asta nu va face decat sa confirme teoria lui Elliott care arata ca orice vector, fie el si social, va avea fara dubiu, cel putin un varf cat si un bottom. Adica daca cineva sau ceva este undeva sus, el va fi si jos (fara sa facem acum o analiza a ceea ce inseamna jos si sus intrucat binele si raul sunt definite in mod divers functie de anumiti factori ce se modifica in timp). Sau cu alte cuvinte nimeni nu e perfect. Si cu totii, sau tot, traim intr-o sinusoidala continua ce depinde in mod fundamental de natura lucrurilor formate atat din Yn cat si din Yang, din rau si bine, din alb si negru. Cel mai plastic, teoria sa a fost descrisa in acest pasaj din Biblie:
‘’Un neam trece si altul vine, dar pamantul ramane totdeauna! Soarele rasare, soarele apune si zoreste catre locul lui ca sa rasara iarasi. Vantul sufla catre miazazi, vantul se intoarce catre miazanoapte si facand roate-roate, el trece neincetat prin cercurile sale. Toate fluviile curg in mare, dar marea nu se umple, caci ele se intorc din nou la locul din care au plecat. Toate lucurile se zbuciuma maim ult decat poate omul sa o spuna: ochiul nu se satura de cate vede si urechea nu se umple de cate aude. Ceea ce a fost, aceea va mai fi si ceea ce s-a intamplat se va mai petrece caci nu este nimic nou sub soare.’’
Elliott a inceput sa studieze la inceputul anilor 1930 un cumul de date ce cuprindea 75 de ani de informatii ce descriau activele bursei si al modului in care acestea au scazut si crescut, si a demonstrat ca miscarile bursei urca si cresc in modele recogniscibile. Adica puteau fi intelese deci si prevazute, prezise.
Ideea mea nu este legata de bursa, desi este fabulos ca in 100 de ani de lucru cu bursa, doar o mana de oameni au inteles esenta ei iar restul doar JOACA la bursa la fel ca si la pacanele, ci, ideea mea de azi are in centru esenta teoriei lui Elliott care arata ca predictibilitatea bursei se bazeaza pe faptul ca ea are la baza comportamentul uman, care la randul sau, este predictibil.
De fapt, daca veti avea rabdare sa cititi ideile pe care le-am inceput in cadrul articolului precedent, LUMEA NOASTRA DE AZI si urmand firul logic pe parcursul urmatoarelor articole, veti vedea ca exista legaturi intre acestea si urmaresc un flux care tinde sa demonstreze ceva.
Revenind, Elliott a fost atat de exact incat a reusit sa prezica perfect finalul crizei din 1929, printr-o scrisoare pe care a trimis-o lui Charles Collins, editorul unui buletin de stiri national despre bursa, scrisoare care arata ca declinul bursei era la final, ca ziua trimiterii scrisorii era ultima de declin si ca va urma o perioada de crestere. La fel de profetic ca si discipolul sau cryptorobeducates.net, Robert (probabil cel mai exact crypto consultant pe care l-ar putea cineva cunoaste), care a prezis finalul bull run-ului crypto din 2021, asa cum va aratam in unul din articolele anterioare, CRIZA SAU OPORTUNITATE.
Desi Elliott studia graficele in care traiau activele bursei, adica actiunile din timpul sau, in spatele acelor date reci el a inteles si a facut legatura de fapt cu comportamentul uman. Pentru ca, de fapt, rezultatul miscarilor bursei este de fapt modul in care populatia implicata intelege si reactioneaza creand astfel bull-run-uri sau caderi uriase.
Teoria mea extinde ideea lui Elliott la tot ceea ce se intampla in jurul nostru. Orice curs valoric ce ar putea fi definit pe un grafic s-ar si putea interpreta precum orice grafic de bursa. Si la fel, oricine ar studia aceasta teorie, ar putea sa prevada daca ar reusi sa monteze pe un grafic, orice tip de valoare a unui indicator.
Astfel, daca am reusi sa punem pe un grafic pretul unei marfuri, putem sa prevedem miscarile sale pe termen lung sau scurt, miscari care sunt date de comportamentul uman, ADICA DE DORINTA DE CONSUM. Si putem astfel sa avem o predictie clara a apetentei consumatorilor fata de marfa respectiva. In acest sens, putem sa construim elementele de productie sau marketing corect adaptandu-ne la miscarile reale ale consumatorilor.
La fel putem sa montam pe grafic alti indicatori precum gradul de satisfactie fata de un produs, tara, regiune (in turism imi imaginez ca asemenea indicator ar putea fi util) sau chiar fata de un anumit mijloc de transport ori combustibil. Astfel, putem avea o predictie asupra a ceea ce se poate intampla, ce urmeaza si cum trebuie sa reactionam in fata a ceea ce urmeaza.
Mult timp consumul de tutun ori zahar au fost considerate benefice. Uitati-va ce se intampla astazi cu acestea. Putem extinde analiza asupra tipurilor de energie ori asupra elementelor de educatie sau a influentelor cercurilor de putere. Orice poate fi montat de grafic poate fi prezis conform acestei teorii. Si avem oameni printre noi care fac asta in mod curent. Doar ca unii sunt specializati in a pune date in grafic, altii sa le intrepreteze. Cred ca daca Robert cryptorobeducates.net ar lucra impreuna cu Hans Rosling am avea cele mai interesante predictii asupra unor indicatori extrem de importanti precum nivelul de trai sau varsta la care vom ajunge.
Cu toate acestea, ma ingrijoreaza un aspect. Teoria lui Elliott arata clar ca dupa cresteri uriase urmeaza caderi la fel de mari. Lumea a cunoscut un crescendo fantastic in ultimii ani. E posibil ca acest crescendo sa continue inca multi ani. De asemenea, e posibil ca acest crescendo sa fie dublat de anumite caderi care sa echilibreze indicatorii. Adica daca traim cele mai bogate vremuri ale omenirii in termeni de nivel de trai, securitate, acces la informatie si alegeri, cu toate acestea, consumul de zahar or isa zicem, poluarea, genereaza probleme uriase.
Practic, omenirea cunoaste o dezvoltare fantastica dupa ce sute de ani s-a luptat pentru supravietuire. E cumva un fel de etapa a omenirii, un fel de confluenta a wave 2 si wave 3 conform teoriei lui Elliot in care se defineste cumva echilibrul intre diverse elemente. E ca si cum o parte dintre noi inca suntem adolescenti si o alta parte cumva incepem acumularea, dar intregul nostru e pe undeva la mijloc intre cele 2 varste, a adolescentei care descopera si cea a mijlocului varstei, 25-45 de ani, unde acumularea este cheia.
Probabil ca in valul 4 omenirea va cunoaste echilibrul si in valul 5 implinirea pentru ca apoi sa urmeze declinul, asa cum si varsta unui om, pusa pe un grafic, va arata aceleasi date. Deci cumva, un declin va veni. Sper, nu in timpul vietii noastre. Nu am inca abilitatile lui Robert ca sa fac o analiza atat de exacta si poate nu am nici datele concrete care sa fie agregate corect pe un grafic insa legile firii si cea a lui Elliott arata clar ca undeva, candva, ceva va genera o cadere la fel de dramatica a graficului precum urcarea lui din present.
In termeni bursieri, exista evenimente de tip black swan. Adica cataclismice. Si probabil ca daca un asemenea eveniment nu va aparea, parcursul omenirii va fi inca multi ani inspre dezvoltarea ei. Pentru ca daca ne uitam la un grafic pe care punem indicatorii nivelului de trai, lucrurile arata asa:

Atentie, graficul este pentru Romania si preia date statistice reale. Valorile de pe axa sumelor sunt exprimate in dolari si incep din anii 1800 cu 222 dolari pe cap de locuitor, ajung la zi cu 32.200 dolari si previzioneaza un fantastic dublu 64.600 dolari pe cap de locuitor in 2050. Cu un pic deasupra vecinilor din Italia, Portugalia, Grecia, Croatia, Ungaria, Spania sau Cipru. Sa intrecem tari precum Spania, Italia sau Portugalia care au colonizat pamantul in urmatorii 30 de ani mi se pare fantastic. Dar e pe undeva si normal daca vom fi lasati in pace. Sute de ani am fost la o rascruce pe unde toti au trecut si au vrut cate o bucata din noi. Ca au fost popoare migratoare ori imperii… pana la urma nu mai conteaza ce ne-a tinut in loc, pentru viitor, datele spun ca vom urca acolo unde am aratat. Mai avem mult de mers, insa se pare ca avem sanse.
Mai mult, daca privim datele legate de durata de viata, putem observa ca daca in Romania in zilele noastre speranta medie de viata este de circa 76 de ani, ea va creste pana la 86 de ani pana in 2100.

Paralela cu teoria lui Elliott in ceea ce priveste viata reala mi se pare fascinanta. Ea arata ca oamenii alterneaza perioadele de optimism si dezvoltare cu cele de pesimism si (auto?)distrugere. In viata reala dincolo de cifre, totul are un raspuns. Insa cifrele sunt primele care ne arata ce urmeaza sa vina.
2 lucruri mai am de completat. Primul este legat de previziune. Din nou un exemplu din piata crypto unde activez, din nou un exemplu legat de educatia si ajutorul primit de la Robert, care anul trecut, prevestea, imediat dupa noul ATH (all time high, adica varf) al bitcoin-ului, ca in urmatoarele luni piata va avea o scadere de minim 50%. Minim. Adica previziunile pesimiste mergeau chiar mai jos, previziuni la care bineinteles ca majoritatea l-au atacat spunand ca nu exista motive, ca totul va merge in sus si ca bitcoin va atinge chiar si 200.000 in cursul anului 2021. Robert are un obicei. Nu se uita la stiri. Si negresit, el arata cifrele, ne spune unde merge piata urmand ca ulterior, absolut de fiecare data sa apara si stirile care confirma cifrele. Nu invers!
Vreau sa arat aici ca fluxul nu este stiri-modificari piata ci invers, modificari piata-stiri. Piata sufera modificari si apoi apar stirile care confirma. Adica intai se creaza diverse comportamente umane care creaza miscarile pietii pentru ca indivizii cumpara sau nu, vand sau nu in functie de trairile lor si aceste trairi influenteaza nu numai comportamentul de vanzare-cumparare ci si celelalte comportamente curente. Mai exact, daca cineva vinde, inseamna ca trairea ce a determinat vanzarea va influenta, sau vine chiar, din alte zone ale vietii sale. Este un comportament mai larg ce priveste un intreg nu doar actiunile legate de burse fie ele de marfuri, actiuni sau crypto.
Mai mult chiar, aceste comportamente sunt grupate, sociale, fara a fi traduse doar pe individ ci si pe segmente mari de populatie. De aceea miscarile pietii sunt influentate, pentru ca ele sunt realizate de multe persoane si nu doar de un individ care nu ar putea sa influenteze bursele decat daca ar muta valori imense de bani. Dar in orice caz, intai apare trairea, apoi se modifica piata si apoi apar stirile. Nu invers. Ideea e ca un comportament se creaza in timp. El devine social si se misca precum un bulgare de zapada ce starneste o avalansa pe care presa o observa si o relateaza. De aceea NICIODATA stirile nu influenteaza bursa si comportamentele pentru ca ele doar o relateaza. Nici macar stirile despre Elon Musk ce iubeste sau nu moneda Doge, asa cum de multe ori s-a spus, ca traiectoria monedei Doge a fost influentata de atentia acordata de Elon. Pentru ca si Elon, ca orice om/companie mare care se respecta, are la randul lui/ei matematicienii sai care ii arata potentialele miscari ale pietii. Iar Elon nu a facut decat sa isi programeze bine miscarile devenind astfel singurul personaj care a calarit calul publicitatii in domeniu crypto si a reusit sa isi faca un capital enorm in acest sens.
De aici, totusi, esenta nu este aceea (si nici ideea unei polemici nu vreau sa o nasc) ca stirile nu influenteaza bursele si deci comportamentul uman sau invers, ci alta. Esenta este aceea ca noi suntem cumva un organism urias care vibreaza pe frecvente comune care azi are pofta de mancare si maine nu. Astazi are energie, maine nu. Iar vibratiile comune pot fi oarecum identificate si previzionate. Si asta ar fi fantastic de inteles si aplicat!
Va spuneam ca mai am 2 lucruri sa va transmit inainte de a inchide. Urmatorul este ultimul.
In natura, exista proportie. O cladire poate fi construita bine si trainic daca fundatia ei respecta anumite proportii. O floare arata frumos daca coloritul ei si dimensiunile ei sunt potrivite. Dar ce inseamna potrivit? Cine spune ca X are nasul mare si Y are capul disproportionat fata de corp? De ce senzorii nostri ne transmit aceste mesaje despre proportii? Si de ce cineva este frumos si altcineva urat? De ce spunem ca ceva este normal si altceva nu?
Ei bine, aceasta chestiune a framantat generatii intregi de matematicieni, biologi, arhitecti, etc, care au regasit si denumit aceasta idee in diverse formule. De la Pitagora si Euclid, pana la Salvador Dali si oameni de stiinta contemporani, chestiunea proportiilor perfecte a capatat diverse denumire. Cele mai cunoscute au fost Golden Ratio, proportia divina ori sirul lui Fibonacci, acesta din urma dandu-mi cel mai util element in cautarea mea.
Fibonacci este atat de general acceptat in domeniul burselor incat exista indicatori predefiniti in orice aplicatie de bursa care se respecta. Astfel, poti stabili nivelele de miscare ale unei valori folosind Fibo extension ori Fibo retracement. Adica poti intreba efectiv indicatorul pana unde poate creste ori scadea valoarea activului pe care il studiezi astfel incat sa fie o miscare normala. Prin normal intelegand aici un nivel acceptat matematic.
Prin urmare, punand impreuna cele 2 teorii, aceea a lui Elliott care ne arata drumul, scenariul, si pe cea a lui Fibonacci, putem vedea in viitor parcursul posibil al unei valori pe un grafic dat.
Suntem bine sau suntem …? Asa terminasem articolul trecut. De fapt… toti indicatorii spun ca suntem bine. Per general. Suntem deci pe drumul cel bun.
Sa nu uitam insa ca daca stiinta medicala ne poate aduce maine un ficat nou, dorinta de a epata ne pot indatora atat de mult incat sanatosi fiind putem trai o viata lunga in care …vom plati datoriile bancii. Daca copii nostri au posibilitatea de a avea tot ce isi doresc, sa nu uitam totusi ca daca nu ii echilibram, daca le dam tot ce ne cer, la primul soc, la primul refuz (examene de orice fel, interviuri, etc) pot cadea intr-o depresie din care nu risca sa nu isi mai revina ani de zile.
Sigur, avem venituri mai bune, traim vremuri in care medicul e la un click distanta si am uitat ca acum 50 de ani o simpla infectie sau raceala ne putea ucide. Dar in acelasi timp, aceeasi abundenta si capacitate de a ne oferi orice, oricand, este si calcaiul lui Ahile.
Imi pare rau. Nu am reusit sa imi si sa va raspund inca. Habar nu am deocamdata daca in 2022 si dupa, in viitor, vom fi bine sau…? E clar ca suntem mai bine si e clar ca suntem spre bine. Trebuie insa sa intelegem provocarea acestui bine. Dar asta, alta data.
Pana atunci, va las cu nelipsitul meu SPOR IN TOATE!