Despre sex, antreprenoriat sau angajare la stat/corporatie.

Sexul. Incep cu el pentru ca asa sper sa va fac sa cititi articolul. Daca incepeam cu statisticile, terminam prea repede. Ceea ce e periculos atat in antreprenoriat cat si in sex. Sa vedem deci pana la urma ce descoperim, adica, daca e mai bine sa fii antreprenor sau sa lucrezi la stat ori intr-o corporatie.

Revin deci. Sexul ca si argument. E simplu. Ca antreprenor nu prea mai ai timp. Pe cand la stat da. Acolo, am putea spune ca poti „rezolva” orice. Orice e sub tine ierarhic cel putin. Intr-o analiza serioasa de risc, am putea stabili ca unul din riscuri e tocmai acela sa nu fi in varful lantului trofic. Pt ca nu „rezolvi”, ci esti „rezolvat”. Oricum, e clar, cateodata merita riscul asta. Putem bifa asta ca avantaj pentru lucrul la stat. Daca lucrezi la stat, sexul e in ecuatie. Chiar si cand nu ai pe cine „rezolva”, macar „rezolvi”… timpul. Daca intelegeti ce vreau sa zic.

Sexul. Din nou. In corporatii de data asta. E clar pentru toata lumea ca desi team-building-urile sunt rare, fac sa merite. Din nou, tandemul corporatie/stat castiga la puncte. Ca antreprenor ori ai o organizatie… mica (scuzati analogia…) si nu ai cum, ori e prea mare si e prea riscant pentru ca nu da bine la brand, deci din nou, nu ai cum. Iar intre extreme nu ai timp. Pentru ca tot timpul tragi tare ca sa ajungi sus. Adica sa o ai mare. Organizatia. Ceea ce duce la un cerc vicios. Iar „vicios” e singura chestie care te mai incalzeste si iti da asa o aura care poate fi oarecum legata de sex. In rest, asa cum am stabilit, nu ai timp.

Banii. Ca antreprenor merita doar daca iti iese. Daca gasesti ideea care poate fi monetizata peste un salariu mediu la stat. Nu in corporatii pentru ca acolo salariul mediu e mai mic decat la stat. Insa, statistic, rata de supravietuire a unei afaceri in Romania este de 52,7% conform https://adevarul.ro/economie/afaceri/statistica-ingrijoratoare-doua-afaceri-reuseste-ramana-picioare-numarul-firmelor-si-au-suspendat-activitatea-crescut-130-1_5a941640df52022f75feba9a/index.html.

Daca scapam de sceptrul nenorocitei insolvente, atunci, ca si antreprenor ne supunem unei statistici ingrijoratoare care bate chiar si principiul lui Pareto. In economia romaneasca, datele oficiale ne arată că 91% din totalul veniturilor înregistrate de către întreg mediul de afaceri românesc sunt realizate de cele mai mari 10% dintre firme. Conform https://sergiuvoicu.ro/statistici-actuale-asupra-esecului-in-antreprenoriatul-romanesc/.

Adica daca scapam de faliment, doar unul din 10 are sanse sa isi implineasca visul. Ceea ce ponderat cu cele 52% din enuntul anterior ne dau sanse de maxim 5% de fapt sa atingem Nirvana. Statisticile sunt de fapt si mai urate. Pentru ca daca ai sanse, nu inseamna ca se si intampla. Conform https://www.dcnews.ro/studiu-romania-are-peste-30-000-de-milionari-in-euro-cati-bani-reuseste-sa-stranga-un-roman-simplu-intr-o-viata_704065.html, in Romania milionari sunt doar 0,2% din populatie.

Asta pentru ca majoritatea antreprenorilor intra in antreprenoriat pentru ca vor sa devina milionari. Cei care intra intr-o corporatie sau se angajeaza la stat nu viseaza asta. Doar daca sunt politicieni. Dar statistica e covarsitoare acolo dintr-un alt punct de vedere. Intrebari precum: cati politicieni milionari au intrat la inchisoare sau cati au trecut prin malaxorul DNA, pot sa afecteze in mod negativ decizia unui om sanatos la cap ce ar fi pus in fata alternativei respective.

Revenind, de fapt, intrebarea nu este alegerea intre antreprenoriat si jobul la stat sau intr-o corporatie. Ci intre vis si realitate.

Raspunsul e deci simplu. Daca alegi ca in viata asta sa iti urmaresti un vis, iar el poate fi indeplinit prin antreprenoriat, atunci GO FOR IT! Fi insa pregatit sa fi etichetat de multe ori ca visator, oportunist, mercantil, falimentar, etc. Pana si daca reusesti. Atunci lucrurile se schimba si totul a meritat. Pentru ca nu-i asa, istoria e scrisa de invingatori.

Daca, in schimb, esti genul calculat/a, realist/a, care traieste echilibrat si nu visezi neaparat sa devii milionar/a sau sa schimbi lumea, atunci mergi la stat sau intr-o corporatie. Sfatul meu e sa alegi corporatiile. Ca tot am stabilit initial ca sexul e mai misto si mai sigur.

In plus, la stat e posibil sa mai ai rude angajate si e greu sa te feresti de soacra-ta cu secretara. Desi pare periculos si iti creste si tie adrenalina un pic.

P.S. Nu stiu ce mi-a venit cu chestia asta, de fapt eu ma gandeam doar sa arat cat de misto e sa fii antreprenor, dar a iesit cu totul altfel, caci nu am cum  sa masluiesc statisticile. Totusi, de fapt, sa fii antreprenor tot misto ramane caci nu te faci antreprenor decat daca ai chemare si daca ai oricum nu aveai cum sa fii in alta parte. Iar daca nu ai, nici nu pierzi nimic, pentru ca ori esti deja unde trebuie sa fii, ori te intorci acolo. Stii ce zic?