CRIZA SAU REVOLUTIE?
E o perioada grea. Dar e grea pentru ca asa cum zicem toti, suntem intr-o criza sau pentru ca suntem intr-o revolutie?
Diferentele sunt importante pentru ca reactiile noastre ar trebui sa fie diferite. Intr-o criza, abordezi problema, te uiti in trecut ca sa vezi precedentele, faci analiza situatiei privind toate elementele extrase si aplici ce solutii ai. Intr-o revolutie insa… depinde de care parte a baricadei te afli. Cel mai rau insa, ar fi sa nu fi deloc constient de revolutie, motiv pentru care am inceput acest articol.
Criza este definita precum o fază în evoluția unei societăți marcată de mari dificultăți (economice, politice, sociale) pe cand revolutia pretinde o schimbare fundamentală a valorilor, a instituțiilor politice, a structurii sociale, a conducătorilor și ideologiilor unei societăți.
Insa tot din definitie observam o oarecare legatura cauzala intre criza si revolutie, criza precedand revolutia. Daca un sistem intra in criza, acelasi sistem va simti fie o bresa de presiune fie se va transforma radical printr-o revolutie.
Un prieten mi-a povestit ca in China, cuvantul CRIZA se compune din 2 caractere, din care unul inseamna PERICOL iar celalalt OPORTUNITATE. Oare nu in orice criza se gaseste nucleul si oportunitatea unei noi revolutii?
Sunt consultant. Ani de zile, asta a fost nucleul din care au izbucnit majoritatea ideilor care au stat la baza muncii si impactului meu. Am vazut un sistem, am crezut ca pot face mai bine si am facut. Uneori. Alteori nu am reusit pentru ca antreprenoriatul nu inseamna doar lapte si miere. Insa cred ca e important sa, va atasez o scurta edificare pentru cei care nu ma cunosc astfel incat spusele mele sa aiba un pic mai multa greutate. Cei care ma stiu, treceti repede peste urmatoarele 3 paragrafe scrise italic.
De cand ma stiu, am avut o viziune asupra sistemelor si am reusit sa construiesc scurtaturi, ori alte sisteme eficiente cu care sa aduc solutii in sistemele initiale. Pana in 2008 am lucrat in capitala (ultimii 4 ani) si am fost corporatist, avand acces la aproape cel mai inalt nivel financiar de atunci. Practic faceam parte din grupul extrem de larg si pestrit al celor care construiau, conduceau si unii din ei si acum mai conduc, destinele corporatiilor de atunci (2004-2008) din industria financiara. Cand am pus bazele primului meu SRL, in 2008 am dezvoltat dupa viziunea mea un soft, FAST SALE care a facut lumina practic (cel putin pentru cateva luni si doar acolo unde am apucat sa ne instalam pana cand criza din 2009 a ucis sistemul automotive de atunci) in sistemul de vanzare al vehiculelor si echipamentelor in sistem leasing. Am reusit o data.
Ulterior, a trebuit sa ma reprofilez data fiind criza si am inceput sa activez in domeniul fondurilor nerambursabile. In 2019 am reusit dupa aproape 8 ani de activitate sa aflu ca nimeni in Romania nu a mai depus si implementat atatea proiecte ca si grupul pe care il conduceam in cadrul masurii START UP NATION. Nu mi-as fi putut imagina asta mai ales ca in echipa mea erau 8 oameni si faceam asta dintr-un apartament de la un parter de bloc din provincie. Dar aveam unul dintre cele mai bune softuri de management de procese pe care tocmai il finalizasem, EasyFlowIT, soft construit tot dupa viziunea mea si nevoile grupului de firme pe care le conduceam. Am mai reusit inca o data.
Randurile de mai sus nu arata decat ca uneori am viziune. Cu toate astea, nu pretind nimic, imi cunosc limitele si stiu ca am facut si multe greseli. Pentru acestea, imi cer iertare familiei, colegilor si partenerilor mei de business.
De fapt, aceasta criza uriasa a fost creata de covid? Sau covidul este un alt vector intr-un sistem? Si mai apoi, cum poti totusi sa lupti cu un inamic care te poate ucide in atat de multe feluri, fizic, social, antreprenorial, sistemic, etc si cu ce arme?
La fel ca in tot ce se intampla, sistemele isi gasesc noi forme de existenta. Criza covid a naucit pe multi dintre noi si ne forteaza sa vedem lucrurile cu alti ochi, dar totul are o cauzalitate. Au mai fost pana acum asa cum mi-a adus aminte bine partenerul meu Luci, si alte crize pe care le-am vazut la televizor precum cele legate de gripele aviare si porcine. Au fost si filme precum IMUNI, CONTAGION sau ALERTA. Cand spun cauzalitate spun ca era inerent sa o patim. Stim cu totii ca molime au mai fost, stim cu totii ca acum poate oricine sa ajung in orice colt al planetei in cateva ore si stim cu totii ca exista laboratoare si eroare umana. Deci… in orice sistem in care presiunile cresc indeajuns de mult, vectorii de presiune ori creaza brese/supape ori modifica sistemul pana la a-l defini total.
E socant, e chiar ca un film de groaza sa te uiti pe geam (intamplator am acces la piata Mihai Viteazul din Craiova de la geamul de unde scriu) si sa nu vezi tipenie de om intr-un loc unde pulseaza sute de oameni. E apasator sa intri in locatii in care intrai inainte si era plin la pranz, iar acum sa te loveasca mai mult linistitea decat pofta de mancare… E un blocaj si o provocare imensa sa ne adaptam, atat eu cat si toti colegii mei antreprenori la noua ordine mondiala. Gata am zis-o. Noua ordine mondiala.
Nostradamus a spus-o, Nouriel Roubini a spus-o, ba chiar si Robert ”Yoda” sau cryptorobeducates.net dupa cum il stim noi cei din comunitatea lui, a spus-o prevestind o cadere a pietii crypto sau bear market cum mai este denumit acest fenomen de contractie (Robert este unul dintre cei mai exacti crypto consultanti dintre toti pe care ii cunosc). Fiecare dintre ei, a folosit dupa parerea mea diverse informatii pe care le-a pus cap la cap si a prevestit criza asta uriasa care se va manifesta probabil cel mai acut in anul 2022.
Milionari pe care ii cunosc, proprietari de afaceri si exemple de succes pana acum un an cauta furibund solutii simtind cum sistemele anterior create nu mai fac fata noului prezent. Fie ca vorbim de proprietari de mii de metri patrati destinati birourilor, ori de restaurante sau hoteluri, fie ca vorbim de constructori sau producatori, fiecare in felul lui a intampinat criza in mod diferit si se lupta acum sa gaseasca solutii. Sa se adapteze.
Criza de azi este mult mai puternica decat cea de acum 10 ani. Acum 10 ani criza a fost DOAR financiara, sigur, cu repercursiuni in multe alte sisteme. Criza de azi insa este una mult mai acuta care ne obliga sa ne redefinim. Ea are implicatii imense in aproape toate sistemele, pe unele distrugandu-le (ce poate sa faca un proprietar de imobil pentru birouri cu birourile sale in care nu mai intra nimeni?!? Ori un proprietar de restaurant de cateva sute de locuri cand azi nu decat 10% din client mai au curajul sa manance in interior?) iar pe altele alimentandu-le (sistemele financiare paralele create in zona de blockchain care sunt mult mai rapide si ieftine decat cele bancare). Numai in Romania, din cauza folosirii intense, in 2021 au ars 2 sectii de ATI. Ca si factor decident in sistemul medical, ar trebui sa faci ceva, nu-i asa? Am inteles cu totii dupa Colectiv ca suntem efectiv depasiti, insa iata noi elemente care indica ceva si devin vectori de presiune. Ce se va face?
Deci pare a fi o criza.
Afara e insa o noua revolutie.
Mai intai primele unelte si apoi scrisul au inceput revolutia. Apoi roata si apoi aburul (de fapt primul element al stiintei aplicate care a impactat enorm omenirea) au adus noi elemente care au culminat cu crahul urias din anii 30. Diverse structuri sociale s-au luptat cateva zeci de ani iar in final majoritatea sistemelor au devenit capitaliste dand voie unor alte elemente revolutionare sa prevaleze si sa se extinda: internet, pharma, soft si in final blockchain. Omul asa cum arata Yuval Harari in cativa ani o sa fie facut din plastic. Nea Gica care opereaza un excavator la primarie i-a dat dreptate fara sa stie cand a descoperit intr-un morman de gunoaie un cadavru aproape perfect conservat al unui homeless neaos care consumase numai junk food si din cauza conservantilor nu se mai dezintegra.
Andrei, prietenul meu roman a carei potentiala viitoare sotie traieste in Amsterdam si care petrece 2 ore minim pe zi (MINIM!!!) pe site-urile si profilele sociale ale medicilor esteticieni si ale modelelor acestora, imi da si el dreptate intrucat domnisoara in cauza nu e singura ci e parte a unui curent care vine peste noi si impotriva caruia nu avem nimic de facut. O industrie de miliarde care ne transforma in plastic pe zi ce trece.
2 directii vor fi abordate. Una va canaliza energia in zona adaptarii si alta in zona inovarii. Pentru fiecare dintre noi exista sansa asta, insa putem formula si altfel, mult mai dur: nu exista alta sansa decat sa ne adaptam sau sa inovam. Ori, in unele cazuri poate chiar amandoua.
Vom accepta (ne vom adapta deci) lucrurile implacabile, pentru care nu putem sa facem si sa aducem nimic nou. Sistemul medical. Ce pot eu, singur ori ca membru al unor organizatii sau societati sa fac in ceea ce priveste sistemul medical romanesc? Singur, cel mult sa trimit cat pot de multa energie catre cei care chiar fac ceva (asociatia Daruieste Viata unde stiu ca doamnele Oana si Carmen chiar fac ceva, adica un spital, trimit oameni la tratament in afara tarii si repara sectii intregi in spitalele romanesti de stat din donatii pe care le strang luna de luna, unde pot trimite bani si pot sa va trimit pe voi cu girul meu personal). Ca membru al societatii sau al unor organizatii, am reusit impreuna cu sotia mea si partenerul nostru Mihai Olteanu sa construim in cadrul MedLife Craiova un centru de excelenta in pneumologie unde am adus echipamente si medici cu competente ce propun variante noi de tratament pentru afectiunile pneumologice inclusiv in ceea ce priveste tratarea afectiunilor post-covid.
In ceea ce priveste alte sisteme, fiecare se va adapta in mod diferit. Unii vor modifica domeniile de activitate profund plecand de la o analiza a resurselor si sistemului relational si concluzionand ca desi pana azi au inchiriat spatiile lor pentru birouri, maine poate le vor dezmembra si vinde ca si spatii de locuit urmand sa reinvesteasca profitul in alte zone mai atractive. Altii vor vinde afacerea cu totul.
Dar un lucru e cert. Cu cat asteptam mai mult sa fie ca inainte, cu atat vom pierde mai mult. NU VA MAI FI CA INAINTE. VA FI DIFERIT. Cu cat acceptam si ne adaptam mai repede, cu atat vom reusi mai usor si mai ieftin sa construim pe baze reale, eficiente si profitabile.
Trebuie sa intelegem ca nu exista alte arme de a lupta cu aceasta criza decat adaptarea si inovarea. David nu l-a invins pe Goliath pentru ca a folosit aceleasi arme pe care le astepta Goliath (sabia si scutul ori sulita). David a observat dezavatajele lui Goliath (era urias dar se misca greu), a analizat astfel oportunitatile, si desi toata lumea a ras de el, l-a invins folosindu-si singurele arme pe care le avea: o prastie si o piatra. Nu o zic eu ci Malcolm Gladwell, unul dintre cei mai reputati influenceri, scriitori si publicist de renume mondial, care arata ca de fapt prastierii, adica cei care trageau cu prastia nu erau chiar atat de rari pe vremurile acelea ba chair ei erau folositi de multe ori in loc de arcasi sau impreuna cu ei, prastia fiind un element de lupta si vanatoare folosit si extrem de exact in acele timpuri. Deci nu e o nebunie. E normal sa ne luptam cu ceea ce avem. E inteligenta.
In urma crizei din 2009 cineva a scris un white paper. Adica a scris cateva randuri despre o viziune pe o foaie electronica pe care a distribuit-o masiv. I HAVE A DREAM (in 1963, sa aduni fara nici un fel de marketing modern peste 250.000 de oameni carora sa le insufli o viziune, fara sa le dai nici o galeata sau litru de ulei, asta da chestier!!!) a creat din nou o miscare fantastica intr-un sistem financiar bolnav si falimentar si in jurul unui nume Satoshi Nakamoto, care nu are nici o persoana reala in spate, doar pentru ca viziunea scrisa era de necrezut si in ciuda acestui fapt, s-a construit in numai cativa ani un sistem paralel, perfect functional si care azi a devenit alegerea unor natiuni (Ecuador) ori a creat noi trend-setter-I precum Microstrategy, fondul de investitii ce a adus in prim plan acest mod nou de a creste prin achizitia de cryptomoneda. Ca o mica curiozitate, Bulgaria, tara noastra vecina se afla in top 10 detinatori de bitcoin, cu o suma mai mare de aproape 2 ori decat fondul de investitii Microstrategy despre care toti cunoscatorii din domeniu au auzit. In top, alaturi Bulgaria regasim si FBI precum si fratii Winklevoss, cei care au fost cunoscuti pentru procesul intentat lui Mark Zuckerberg pentru paternitatea Facebook.
Ati sesizat deja ca am intrat in a doua sectiune de solutii, anume inovatia. Dupa adaptare, daca suntem norocosi, putem prinde un nou val, putem lua parte la noua revolutie. Blockchainul cu tot ce inseamna el nu e un Caritas, nu e pacanele si nu e doar crypto. Mai jos avem o lista de companii care folosesc sistemele blockchain si pe care dintre ele le folosesc.
E imposibil sa nu le recunoasteti pe majoritatea. Nu fac acum apologia sistemului blockchain insa vreau sa va arat ca e posibil sa pierdem trenul daca nu ne grabim. In timp ce noi stingem incendii in afacerile noastre, altii calaresc deja in fruntea cavaleriei spre noi orizonturi. Trebuie sa acceptam ca timpurile se schimba.
In februarie 2021, ma gandeam daca sa cumpar de 100 dolari Shiba Inu. Nu era nici o suma mare si deci nu era un risc. Pana sa ma decid, in contextul in care alte probleme urgente reclamau prezenta mea, am si uitat idee. Eram in confort, nu ma grabea nimic si nici nu creadeam ca e mare chestie. Pe atunci Shiba Inu valora 0.00000005 dolari o moneda si toti strigam ca e un shit coin. Adica un proiect care nu propune nimic si care poate chiar e scam. Escrocherie. Astazi Shiba Inu costa 0.0000292. Adica de 584 de ori mai mult. Daca riscam 100 aia de dolari, astazi aveam 58.400 dolari in cont. In varf, in octombrie 2021, Shiba Inu mi-ar fi adus in cont de 4 ori mai mult. Adica cu cei 100 de dolari aveam in cont peste 200.000 de dolari. In doar 8 luni. Dar eu nu am cumparat. Aveam alte urgente si eram in confort.
In schimb un nigerian cu acces la internet dintr-o maghernita a cumparat. El nu era in confort, ii era foame si nici nu avea alta oportunitate. Acum probabil se bucura sorbind Moet pe o plaja in Maldive. Ori si-a scos familia din Nigeria si muncesc toti in Europa. Nimeni nu stie. Insa, morala povestii nu este asta. Ci faptul ca noile sisteme ne propun variante incredibile de lucru care pana acum 20 de ani erau absolut imposibile. Un nigerian nu ar fi putut sa transforme 100 de dolari NICIODATA in 200.000. In primul rand ca nu i-ar fi putut avea. In al doilea rand ca nu i-ar fi putut inmulti. Si in al treilea rand ca nu ar fi putut din cauza sistemului bancar.
Astazi insa, internetul si sistemul financiar atasat (pay-pal?) le-a dat posibilitatea nigerienilor sa ne trimita mailuri de tip scam pe care le stim cu totii ca sa faca aia 100 de dolari. Apoi sistemul crypto le-a dat posibilitatea sa ii transforme in 200.000. Si de acolo cerul este limita. Absurd? Da. Insa haideti sa vedem realitatea. Caci de fapt, este vorba despre noi procese de lucru si noi oportunitati. Intr-o afacere standard investesti o suma fara a avea nici o garantie ca reusesti, insa randamentul este de cateva zeci de procente anual, DACA reusesti. In ceea ce priveste crypto, investesti o suma mult mai mica, doar atat cat iti permiti (100 de Euro?!?) insa randamentul DACA reusesti este urias. Incomparabil. Culmea, sunt sigur ca daca am analiza lucrurile statistic, cei care au reusit s-au bazat cel mai mult pe noroc. Ce-ar fi daca am aborda lucrurile profesionist?
Va functiona? Nu in toate cazurile, cu siguranta. Orice proces de dezvoltare contine incercarea si eroarea. Dar asa suntem noi antreprenorii. Asta ne defineste. Sa cautam. Sa dezvoltam.
Apropo. Conceptul de antreprenor a suferit o mica mutatie. Astazi e mai trendy sa fi ANTREPRENOR SOCIAL nu doar ANTREPRENOR. Carevasazica, parafrazandu-l pe conul Mitica nu mai e de ajuns sa faci profit ca sa te numesti antreprenor. Acum trebuie sa iei in calcul si costul social al actiunilor tale. Acum trebuie sa ne gandim si la semenii nostri. Si e normal. Maslow cu piramida lui o spune de mult: implinirea spirituala e ultimul nivel. Poti avea cati bani vrei, daca ai distrus toata natura si oamenii din jur esti un om mort. Am mers departe. Dar chiar am mers? Sau dupa multe incercari, ne mai regasim uneori si in zona de eroare?
Am scris mult. Asta si pentru ca nu am mai scris de mult, dar si pentru ca nu am avut nici o solutie. Aproape 2 ani, am scris mai mult satira (povestea Grand-Malu-ienilor de pe site) sau deloc pentru ca nu stiam ce sa va zic. Acum stiu.
Avem doar 2 variante frati antreprenori. ADAPTARE SI/SAU INOVARE. Atat. Mai sus v-am impartasit cateva din solutiile mele, pentru ca atat am reusit pana acum sa inteleg. Daca o sa ne apucam toti de facut case (desi se preconizeaza o mare criza imobiliara curand) sau ne ducem toti catre crypto si ne abonam la Robert (cryptorobeducates.net) care by the way, a fost singurul om din piata care a reusit sa calculeze la minut mersul bazandu-se pe tehnici matematice precum Elliot Waves, Fibo si altele… depinde de fiecare. Va las poza antologica reala cu postarea lui Robert in grupul Binance Romania, mai jos:
Pe 14.11, a fost ultimul reviriment al monedei fanion BTC inainte sa o ia in jos. Noi cei care vedem lucrurile matematic vedem in asta o oportunitate, intrucat putem juca inclusiv pozitii short sau sa alegem sa detinem monede care merg contra trend precum BTCDOWN care creste in timp ce BTC scade. Nu spun ca noi nu pierdem bani. Eu spun doar ca e o comunitate care face ceva. La fel ca si DARUIESTE VIATA sau multi altii care se adapteaza si inoveaza.
Nu fac apologia sistemului medical privat si nici a crypto. Eu spun ca sunt solutii. Ca se poate. Ca suntem oameni si ca ne defineste dezvoltarea. Si ca nici nu trebuie sa asteptam sa cada drobul de sare. Nu am pretentia de a da sfaturi si nici nu vreau sa credeti ca am impresia despre mine ca stiu desi mai sus am spus cateva cuvinte despre mine ca sa va arat ca am reusit de cateva ori. Pentru am si cazut de multe ori. Ceea ce spun e ca altii pot. Si ca putem si noi. Si acei altii ne pot ajuta, ii putem copia sau integra. Exista risc? Da. Dar si sansa. Oportunitate.
Oportunitate pentru micile afaceri in servicii si productie care aduc inovatie si calitate intrucat globalizarea pierde teren. Oportunitate in a investi in idei noi, in retete de mult pierdute si gusturi pe care nu le mai gasim nicaieri dar de care ne e dor. Oportunitate in a recalibra resursa umana intrucat in curand asa cum zice colegul meu Luci vom avea de unde alege din nou caci criza resursei umane se va atenua.
Concluzia mea e ca ne aflam intr-o criza a unor sisteme precum cel medical. Poate si o criza a valorilor. Dar ne aflam si la inceputul unei revolutii economice. In ceea ce priveste reactiile pentru criza medicala probabil ca va trece mult timp pana cand cei responsabili de asta ar putea sa si faca ceva. Noi insa, putem sa contribuim, asa cum am aratat mai sus la constructia unui sistem paralel care sa ne poata oferi o varianta. Pe de alta parte, in ceea ce priveste reactia in fata unei revolutii, din fata careia nu te poti ascunde, nu avem decat sa alegem o parte. Suntem ori de partea noului, inovatiei, alegand sa riscam dar sa avem totusi un loc la masa, ori de partea vechiului, alegand sa pierdem incet, incet, tot ce am agonisit in ani de lupta.
Ma bucur enorm ca dupa aproape 2 ani am scris cele de mai sus. 2 ani grei in care cei care ma cunosc stiu prin ce am trecut. Dar ma bucur enorm ca mi-am regasit curajul sa scriu si puterea sa o fac si ca am reusit sa va trimit informatii noi si care sper sa va ajute si sa va dea curaj si voua. Pentru ca pe langa capacitatea de adaptare si inteligenta de a inova ai nevoie si de curaj. Dar, curajul e apanajul antreprenorilor. Asa ca tot ce imi mai ramane sa va zic, este doar:
Spor in toate dragilor!