Primul milion de Euro

Sau „perioada 6/49”.

Momentul in care am facut schimbarea catre scrierea de proiecte a fost unul de referinta. Dar a fost si o nebunie. Nici unul din noi nu stiam nimic despre asta, media de varsta era de 23-24 de ani in echipa mea, iar in plus, am inceput prin a scrie proiecte pe POSDRU.

POSDRU sau Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, era, pe atunci, infernal. Incepand cu perioada respectiva, in numai 5 ani, s-au schimbat nu mai putin de … 9 directori generali din care unul a fost si condamnat, cred.  Si cu toate astea, majoritatea proiectelor au iesit bine, in sensul ca au fost implementate conform obiectivelor. Munceam acasa sau la birou, noapte si zi, toata echipa, in perioadele de varf. Si asa am ajuns sa facturam milionul. De Euro. Sigur, din el s-au dus multi bani pe salarii, taxe, costuri, etc…. dar l-am facturat!

Cu toate astea la putin timp dupa am decis sa inchid firma fanion PROTEKTOR GRUP si sa nu mai scriu niciodata, sau cel putin pana se schimba lucrurile acolo, proiecte pe POSDRU. Am pierdut bani, timp, oameni, imagine, business si implicit profit. Daca pana atunci eram curat ca lacrima, asta a fost botezul: ordin de ministru care iti cere sa repozitionezi bugetul si UITA  in mod special o intreaga clasa bugetara de cheltuieli, zeci de proiecte aprobate de care statul, prin Autoritatea de Management POSDRU, UITA, efectiv, scrisori la care nu iti raspunde nimeni, taieri abuzive de bani din cererile de rambursare, oameni obtuzi, etc… Imposibil pentru oricine sa lucreze normal, sa aiba un cash flow previzionat, sa poata sa se dezvolte sau sa gandeasca macar in directia asta. Pur 6/49. Si multa munca, risc si stres.

Multi dintre tinerii cu care lucrez ma intreaba „CUM A FOST?„. A fost o lectie uriasa. Despre cum poti sa faci minuni cu o echipa de pusti fara experienta, despre cum poti pierde imagine si profit si prieteni, despre greseli si invataminte, despre Romania si despre mine.

Ce am invatat, am pus aici. Despre bani si oameni, despre succes si esec, despre viata si bine si rau si antreprenoriat si tot ce inseamna el.

Va las.

Cu drag,

Spor tuturor,

Mircea

P.S. Apreciez feed-back-ul. Bun sau rau, il poti lasa aici.

P.P.S. Later edit. POSDRU s-a dovedit criminal de-a dreptul. Daca prin infamul ORDIN Nr. 1652 din 30 noiembrie 2010, se taiau efectiv cheltuieli care erau aprobate deja, astazi, in 2017, se taie toate celelalte. Astfel, toate proiectele implementate atunci trebuie sa ramburseze sume uriase statului. De ce? Pentru ca unii functionari inteligenti au decis sa scoata castanele din foc cu mana beneficiarilor si astfel, nu au asumat in nici un fel cheltuieli aprobate, contractate si platite beneficiarilor. Repet: aprobate, contractate si deja platite beneficiarilor. Si nu, nu e vina nimanui, cu exceptia celor care au decis sa faca asta. Da, putem spune ca cineva inainte a aprobat un ghid si cheltuieli care nu se aflau in Regulamentul UE 800/2008, dar odata ce ele au fost asumate de catre statul Roman prin reprezentantii sai, aprobate, platite… cum sa le ceri inapoi peste 7 ani?!?

 

2 raspunsuri

Comentariile sunt închise.